Quantcast
Channel: Evenimente – Mami Stie Tot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

1 Martie – tradiţii şi semnificaţiile mărţişorului

$
0
0

1 Martie - tradiţii şi semnificaţiile mărţişorului1 Martie este prima zi calendaristică de primăvară, este ziua când natura începe să se trezească la viaţă.

Tradiţia mărţişorului este o moştenire de la strămoşii noştri romani. Cuvântul „mărţişor” are origini latine şi este numele popular al lunii martie.

Acest străvechi obicei al primăverii este specific poporului roman şi îşi are originea în credinţele şi practicile agrare. Sărbătoarea lui are loc în prima zi a lui martie, considerată că prima luna a primăverii.

De 1 Martie, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. La sfârşitul lunii, acesta este dat jos şi este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că dacă îţi pui o dorinţă în timp ce agăţi mărţişorul în copac, dorinţa îţi va fi îndeplinită.

Mărţişorul este defapt un talisman menit să aducă noroc, oferit cu urări de bine, sănătate, dragoste şi bucurie, iar acest obicei al oferirii de mărţişor se pare că datează de mii de ani.

Odată cu mărţişorul, se oferă şi un şnur colorat în alb şi roşu, a cărei semnificaţie pare să aibă mai multe interpretări:

martisor–           culoarea roşu dată de foc, sânge şi soare estepoate semnifică vitalitatea femeii, iar culoarea albă, conferită de limpezimea apelor, de albul norilor este specifică înţelepciunii bărbatului.

–           simbol al focului şi al luminii

–           simbol al purităţii femeii care trebuia să aibă faţa albă precum caşul şi rumenă precum vinul roşul

–           roşul şi albul simbolizează lupta între bine şi rău, între iarnă şi primăvară

–           simbolul curajului şi triumfului feciorului care a umblat nu mai puţin de trei anotimpuri în căutarea soarelui întemniţat (vară, toamnă şi iarnă) şi abia la începutul primăverii l-a găsit şi l-a eliberat, însă cu preţul vieţii lui. Aşadar, şnurul este o îmbinare între alb şi roşu din două motive: roşul reprezintă sângele pe care tânărul l-a vărsat pentru salvarea soarelui, iar albul reprezintă puritatea asociată ghioceilor.

–            Tudor Arghezi susţinea că „Ţăranii pun copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească.

Despre mărţişor au apărut numeroase legende, multe dintre acestea invocând-o pe Baba Dochia, personajul popular din mitologia românească.

Unele legende populare spun că mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte, iar mărţişorul era defapt o funie de 365 de zile.

Asemenea Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul primăverii, la naşterea anului agrar.

Oricare ar fi interpretarea care vi se părea cea mai apropiată de realitate, sau oricât de puţin credeţi în tradiţiile legate de această sărbătoare, bucuraţi-vă de venirea verii şi oferiţi persoanelor din viaţa voastră un motiv de bucurie printr-un mărţişor aşa cum îl considerate voi de cuviinţă şi care le-ar putea smulge un zâmbet primăvăratic :).

Luna martie este luna în care nu trebuie să îţi dispară zâmbetul de pe faţă, în care să radiezi frumuseţe şi să împărţi acest sentiment de bine cu toată lumea din viaţă ta!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Latest Images

Trending Articles